Multikabel biedt draadloos internet
Uitgegeven op 13-01-2004 om 16:17  |  link  |  bewaar  |  print

Noordkop - Multikabel gaat draadloos breedband internet aanbieden voor iedereen zonder kabel- of adsl-aansluiting. Klanten krijgen een schotelantenne zo groot als een cd-doosje aan de gevel waarmee zij het wereldwijde web uit de lucht kunnen plukken.

Het draadloze internet komt voor zowel zakelijke als particuliere klanten beschikbaar. Waar de eerste internetters zullen worden aangesloten staat nog niet vast. Multikabel heeft drie plaatsen op de nominatie staan: 't Zand, Hippolytushoef en Haringhuizen. In n daarvan moet de eerste klant in april kunnen inloggen via de antenne. De keuze hangt van een aantal factoren af. Multikabel moet het eens kunnen worden met de betreffende gemeente. Er moet een plekje gevonden worden voor de zender en er moet gekeken worden hoe de ontvangstverwachtingen voor de betreffende locaties zijn. Daarvoor maakt het bedrijf Nozema een computerberekening.

Draadloos internetten bestaat al enige tijd, maar is vooral in trek als middel om het aantal kabels binnenshuis te verminderen. Het bereik van deze apparatuur is beperkt. Voor de overbrugging van afstanden buitenshuis is volgens Ruud Vriend van Multikabel een groter zendvermogen nodig. Daartoe dient niet alleen de zender sterk te zijn. Voor internetten is het ook nodig om gegevens terug te kunnen sturen. Vandaar geen standaard draadloze apparatuur, maar een schoteltje aan de gevel. De zenders krijgen een bereik van zo'n vier kilometer en zullen bij voorkeur geplaatst worden op reeds bestaande gsm-masten.

De kosten van een abonnement zullen volgens Multikabel vergelijkbaar zijn met die van een abonnement voor kabelinternet. De tarieven liggen ergens tussen de 30 en 75 euro per maand, waarbij het hoogste bedrag de zakelijke markt betreft. De snelheid van het draadloze netwerk zal net zo hoog liggen als via de kabel, zo belooft de internetaanbieder.

Als het draadloos internetten aanslaat, aldus marketing manager Nico Rijkhoff van Multikabel, is het de bedoeling om het netwerk nog dit jaar beschikbaar te hebben voor alle 'witte plekken' in de Noordkop. Voor het project heeft Multikabel subsidie gekregen van het projectbureau Kop & Munt, het regionaal economisch stimuleringsprogramma voor de Kop van Noord-Holland.

Volgens Rijkhoff en Vriend is het draadloos internetten absoluut veilig. ,,Wij hebben gekozen voor een techniek waarbij ontvanger en zender een unieke combinatie aangaan. Anderen kunnen dus niet zo maar inloggen op jouw aansluiting.'' Ook bezorgdheid over storingen wuiven beide managers weg. ,,We maken inderdaad gebruik van een vrije frequentie, waar ook magnetrons en babyfoons op werken, maar daarbinnen heb je ook kanalen. En door slim te spelen met die kanalen is er geen storing door andere apparatuur.''

Bron: Noord-Hollands dagblad
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Pastorie Oosterland - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...