Hollands Kroon laat inkomenstoets bij Wmo-vervoer vervallen
Uitgegeven op 22-09-2012 om 15:27  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Bij het beoordelen van aanvragen om een Wmo-vervoersbudget kijkt gemeente Hollands Kroon niet langer naar de eigen draagkracht op basis van het inkomen. Alle aanvragen die in 2012 uitsluitend zijn afgewezen op het (verzamel)inkomen, zullen de komende weken opnieuw worden beoordeeld. Betrokkenen krijgen automatisch bericht van de gemeente.

Het college van B&W heeft besloten niet langer een proefproces af te wachten om het Wmo-vervoersbeleid te wijzigen. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd. Daarin werd duidelijk dat gemeenten alleen draagkracht op basis van inkomen in de besluitvorming mogen toepassen als dit in het voordeel van burgers is. Hollands Kroon past het gemeentelijk Wmo-beleid daarop aan.

Toekenning vervoersbudget
De voorlopige keuze van Hollands Kroon was met eigen draagkracht rekening te houden bij toekenning van een Wmo-vervoersbudget. Met het aangepaste Wmo beleid kwamen personen boven de inkomensgrens van het CAK alleen in aanmerking voor een vervoersbudget als de eigen draagkracht ontoereikend is. Dit gaf de gemeente financiŽle ruimte om voor burgers een meer sociaal beleid te kunnen voeren. De systematiek van het CAK om aan iedereen op dezelfde voet een eigen bijdrage te vragen voor een individuele Wmo-voorziening, is namelijk nadelig voor mensen met een inkomen onder de CAK-norm. De maximale grens voor een eigen bijdrage op individuele voorzieningen wordt door het rijk bepaald, de ondergrens door de gemeente. De eigen bijdrage wordt door het CAK opgelegd.

Belbus
De gemeente is verantwoordelijk voor compensatie van vervoer voor mensen met een sociaal medische beperking. Dat kan door individuele voorzieningen, maar ook door het inzetten van algemene voorzieningen. In april 2012 besloot gemeente in Hollands Kroon in te stemmen met een pilot Belbus. Deze voorziening wordt opgezet voor verbetering van de leefbaarheid in Hollands Kroon.

De Belbus verzorgt vervoer van deur tot deur. Daarmee is een vervoersvorm in Hollands Kroon waarvan iedereen gebruik kan maken, ook inwoners met een beperking. De Belbus is dan ook met ingang van 1 januari 2013 aangewezen als algemene voorziening. Dit betekent dat vanaf 2013 een individueel Wmo-vervoersbudget nog slechts in zeer bijzondere gevallen zal worden toegekend. Iedereen die nu een vervoersbudget heeft, krijgt hierover voor 1 januari 2013 schriftelijk bericht.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Westerland/De Haukes smederij Cees Omis - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...