Stroom opgewekt in Stevinsluizen wordt geleverd aan NHEC
Uitgegeven op 21-09-2012 om 09:39  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - In de spuisluizen in de Afsluitdijk bij Den Oever hangt sinds enige tijd een turbine die stroom opwekt. Het betreft hier een proefopstelling waarmee onderzocht wordt of er zo in de toekomst duurzame energie kan worden opgewekt door gebruik te maken van de getijden. Donderdag was het tijd voor een bescheiden feestje. Tocardo (leverancier en producent van de turbine) gaat de opgewekte stroom leveren aan de NHEC (Noord Hollandse Energie Coöperatie)

Dit alles staat onder auspiciën van het in Den Oever gevestigde Tidel Testing Centre (TTC doet het onderzoek naar bovengenoemde zaken). Donderdag werden de handtekeningen geplaatst onder de overeenkomst.


Tijd voor een succesje, de stroom gaat vanaf nu naar het net van de NHEC. De handtekeningen werden gezet door Wim van Kampen (plaatsvervangend namens Marjan van Kampen, voor het centrum in Den Oever. Marjan moest in haar nieuwe gemeente aan de slag en kon er vandaag helaas niet bij zijn.) en Hans van Breugel, direkteur Tocardo.

Op een elektrische grill werd vlees bereid door gebruik te maken van zelf opgewekte energie. In tegenstelling tot wind, heeft men bij getijden energie altijd stroom op vooraf bepaalde tijdstippen van eb en vloed. Doordat de turbines onder water geplaatst zijn heeft men ook geen horizonvervuiling bij deze vorm van energie.

Een schaalmodel van de turbine staat in het gebouw aan de Sluiskolkkade in Den Oever. Dit gebouw is tevens het bezoekerscentrum.

Namens Bluewater uit Hoofddorp is Wieringer John Awater betrokken bij dit project. Het project behelst ook een stuk educatie en wil bijdragen aan innovatie, met name voor de kop van Noord Holland. Hieronder vindt u nog enige technische en organisatorische informatie over dit project in Den Oever.

Informatie over enige zaken en mensen, de rol van het Tidal Testing Centre (TTC), het WattLab, Rapportage ‘Energie uit Water’ en het bedrijf TOCARDO.

Het TTC (Tidal Testing Centre) is een Stichting. De bestuurders (*) zijn Hans van Breugel, Luc Hamilton & John Awater. Hoofddoel van deze stichting is tweeledig: het ondersteunen van technologische ontwikkelingen in getijde en golf energie, en het begeleiden van schaalmodeltesten (ook voor derden) in een van de spuikokers van de Stevinsluis in de Afsluitdijk bij Den Oever. Een andere beoogde testlocatie is op de Waddenzee in het Marsdiep (net onder Texel). De directie en de dagelijkse leiding van het TTC ligt in handen van Pieter Bergmeijer.

Het WattLab, een educatief initiatief over duurzame energie (getijde & golfenergie) is gericht op met name (basis) scholen, wordt gerund door vrijwilligers en maakt een onlosmakelijk onderdeel uit van de TTC stichting.

Het Cluster Energie uit Water NH heeft twee motoren c.q. activiteiten, te weten de Ontwikkel en de Industriële activiteit.

Het TTC en Cluster EWA NH hebben een Commissie van Aanbeveling (CvA). Deze CvA bestaat uit: Marjan v Kampen-Nouwen, oud burgemeester van Wieringen; Jan Treffers, offshore pionier en oud CEO van GDF SUEZ E&P Nederland B.V. en Pieter Klaver, oud directielid van o.a. SHV. Met deze drie mensen die hun sporen hebben verdiend en nog verdienen in de politieke arena en als ondernemers, hebben het TTC en het Cluster EWA NH de juiste mensen in huis om te helpen het beoogde hoofddoel te kunnen bereiken.
Hiernaast zijn enige andere spelers actief zoals het Ontwikkelingsbedrijf NHN, Dutch Green Technology en Energy Valley.

(*) TOCARDO is het bedrijf van Hans van Breugel. Tocardo ontwikkelt onderwater turbines die elektriciteit opwekken uit stromend water zoals getijstromen en rivieren. Bij de Stevinsluis in Den Oever is sinds enige jaren een Tocardo turbine van 50 kW aan het proefdraaien. Deze turbine werkt in één richting (alleen bij laagwater (eb) op het Wad). Een turbine met bi-directioneel blad wordt momenteel getest om te kunnen worden geïnstalleerd in de Oosterschelde voor de eb & vloed beweging. TOCARDO richt zich vooral op de industriële ontwikkeling van ‘de onderwater turbine’. De eerste turbines zijn verkocht aan Japan en Nepal!

Luc Hamilton is project manager, met als achtergrond mechanical engineering. Hij heeft zijn hele carrière gewerkt in de (duurzame) energie hoek (o.a. bij ECN), hij was als projectleider verantwoordelijk voor diverse R&D en bouwprojecten. Als engineering manager gaf hij leiding aan het ingenieursbureau van ECN en hij heeft als CEO van diverse kleine R&D bedrijven geacteerd. Hij is erg goed in het schrijven projectvoorstellen voor nationale en internationale subsidies, het opzetten en coördineren van multi-disciplinaire R&D projecten, het uitvoeren van het financieel management van projecten en het op orde brengen en houden van de projectadministratie. Ook kan hij nieuwe projecten definiëren en opstarten die uiteindelijk door de (toekomstige) vaste organisatie overgenomen kunnen worden. Hij verricht betaalde werkzaamheden voor o.a. TOCARDO en het TTC.

John Awater is een (offshore) specialist in onderwater techniek, zowel technisch als medisch. Hij werkt als divisiehoofd Marine & Subsea bij Bluewater Energy Services BV. Bluewater is een groot ingenieurs- en operationeel offshore energie bedrijf welke wordt geleid door en in eigendom is van Hugo Jan Heerema. John is een pionier van het eerste uur in de Nederlandse offshore en is de oud projectleider van alle onderwater activiteiten tijdens de bouw van de Stormvloed Kering in de Oosterschelde. Als lokale WattLab coördinator is hij actief in het overbrengen van onderwater kennis en technieken naar bijvoorbeeld (basis) scholen- en het bedrijfsleven. Hij verricht onbetaalde hand en span diensten.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
The Flinstones - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...