Exposities en musea
Uitgegeven op 02-09-2012 om 09:40  |  link  |  bewaar  |  printdagelijks, behalve maandag

Lichterschipperij in Wieringer Eiland Museum Jan Lont

STROE - Lichterschipperij is het thema van de tentoonstelling in het Wieringer Eiland Museum Jan Lont. De expositie belicht de periode in de Wieringer geschiedenis, waarin lichterschippers op de rede van Wieringen en Texel actief waren.


Blikvanger is een panorama van de rede van Wieringen, geschilderd door Wil Wigbout

Voor de aanleg van het Noordhollands Kanaal en later het Noordzeekanaal voeren schepen over de Zuiderzee naar de haven van Amsterdam. Vanwege de geringe diepte van de Zuiderzee werd op de rede van Wieringen en Texel de vracht door lichterschippers overgeladen in kleinere schepen.


Er valt veel te ontdekken in het Wieringer Eilandmuseum


In de zomer, als het vee buiten was, versierden de Wieringers de stal

Openingstijden:dagelijks
dagelijks, behalve maandag

Grootmoederstijd en Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Het Grootmoeders Tijd en Motorenmuseum is een museum dat allerlei dingen uit grootmoeders tijd en antieke motoren tentoonstelt.

Er zijn maar liefst over de 275 motoren te bezichtigen. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld oude brandweerwagens, tractoren (Ford uit 1948) en een wals van Ballast Nedam uit 1927. Ook mooi is de grootste standencilinder van Nederland, een Bolnes uit 1945.
Het gaat om stationaire industrie-, landbouw- en scheepsmotoren. Een groot aantal is op verzoek draaiende te zien.Op de enorme bovenverdieping zijn allerlei authentieke winkeltjes te zien. Onder andere hoeden, kapper, kruidenier, kleding en vele andere dingen uit grootmoeders tijd. Ook is er een schoenmakerswerkplaats uit de 50’er jaren te vinden. Verder is er een miniaturenmuseum van Jack Appelman uit Koedijk.

De openingstijden zijn op dinsdag t/m zaterdag van 13:00 uur tot 17:00 uur en op zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur. Eerste Paasdag en eerste Pinksterdag gesloten.
De toegang is € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen t/m 12 jaar.
Het Grootmoederstijd en Motoren Museum is te vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.


woensdag, vrijdag en zaterdag

150 jaar Lalique juwelen van kristal

WINKEL - Het Parfummuseum aan de Bosstraat 2 toont een uitgebreide collectie Lalique parfumflessen in een ruime opstelling. In het museum zijn ontwerpen van drie generaties van de beroemde familie Lalique bijeengebracht.

Lalique staat voor meesterschap, verfijning en schoonheid.
René Lalique (1860-1945) heeft zich vanaf begin 1900 bezig gehouden met het ontwerpen van glas objecten, waaronder parfumflacons (Art-Nouveau). Later paste hij ook kristal toe. Flacons zijn vanaf 1908 vervaardigd voor parfumhuizen als Guerlain, Worth, Houbigant, Coty, Piver, Molinard en vele anderen.
Het contrast tussen transparant en mat komt bijna altijd heel mooi naar voren.
Marc Lalique (1900-1977) trad in de voetsporen van zijn vader. Ook hij was artistiek begaafd en heeft schitterende objecten ontworpen.
Beroemd van hem zijn de zeer kostbare ‘Cactustafel’ van kristal, en ook de prachtige flacon met de duiven voor de geur L'air du temps van Nina Ricci.
MarieClaude (1936-2003) is de enige dochter van Marc Lalique. Zij heeft de liefde voor het vak van haar vader geërfd. Ook zij heeft zich bezig gehouden met het ontwerpen van vooral kristal objecten.

In 1992 kwam het parfum "Lalique de lalique" op de markt in een bijzonder stijlvolle flacon en daarna elk jaar in een limited edition; dezelfde geur in bijzondere flacons.
Deze serie staat compleet in het museum. De flacons voor de heren geuren zijn veelal uitgevoerd in de auto mascottes van René Lalique in een limited edition. Deze serie staat compleet in het museum.

Aan de grootste geuren test tafel van Nederland, kunt U ook Uw favoriete Lalique geuren ontdekken.

Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Het museum is open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 14.00-17.00 u.
Om 14.10 uur kan de bezoeker tijdens een interessante rondleiding kennis maken met de kunstzinnige, vaak bekende ontwerpers van de diverse flacons zoals Lalique en Dali.


dagelijks

Poppenhuizen en miniaturen

HIPPOLYTUSHOEF - In de vitrines van Zorgcentrum Noorderlicht exposeert Adry Zoons uit Westerland haar poppenhuizen en miniaturen.

Adry is al ruim 20 jaar bezig met haar hobby van het maken van poppenhuizen en miniaturen. Het meeste wordt gemaakt op de schaal van 1:12. Hierbij worden vele technieken gebruikt, o.a. schilderen-timmeren-stofferen, enz.
Het dagelijkse leven van vroeger en nu wordt door haar prachtig in miniaturen uitgebeeld in b.v. winkeltjes-huiskamers-keukens-kinderkamers-en heel veel accessoires.


Adry Zoons met haar poppenhuizen en miniaturen

De expositie is iedere dag, ook in het weekeinde, vrij te bekijken in de kleine vitrine in de hal en in de grote vitrine in de koffiezaal.


dagelijks

Paulien & Alice exposeren in Verpleeghuis Magnushof

SCHAGEN - In Verpleeghuis Magnushof is een bijzondere collectie nieuwe schilderijen te bewonderen. Paulien Steenvoorden uit Anna Paulowna en Alice van der Reep uit Breezand tonen hun boeiende schilderwerken.

Paulien schildert voornamelijk met acrylverf, waarbij ze meerdere lagen verf over elkaar gebruikt. Door de verschillende structuren met ronde lijnen is het resultaat een verrassende kleurensamenstelling. De schilderijen zijn gemaakt op 3D doeken in verschillende maten. Muziek is een grote inspiratiebron dat is terug te vinden in Paulien haar werk.

Alice van der Reep is een bekende binnen Woonzorggroep Samen. Al 25 jaar werkt ze als verzorgende in Zorgcentrum de Zandstee. Daarnaast schildert ze met veel enthousiasme en toewijding robuuste olieverfdoeken. Alice houdt van mensen, waarbij met name houding en lichaamstaal haar fascineren. Dit brengt zij keer op keer op wonderlijke wijze over op het doek.

De expositie is tot half september te bezichtigen in het verpleeghuis van 09.00 tot 19.00 uur.


zaterdag en zondag

Keramiek, schilderijen en gedichten in de Michaëlskerk

OOSTERLAND - De Stichting Culturele Kring Wieringen organiseert al vele jaren exposities in de Michaelskerk. Er is nu werk te bewonderen van Irene Pastijn enEnno Paulusma.

Irene Pastijn (uit Wijdenes) - keramiek
Is begin jaren tachtig gestart met opleidingen en cursussen in verschillende creatieve richtingen, zoals etsen, zeefdrukken, Crejat en een keramiekcursus. Het werken met klei vond ze geweldig, maar miste de kennis van verschillende kleisoorten, oventemperaturen, glazuren, opbouw etc.
Daarom is ze in 2001 gestart met de beroepsopleiding voor keramisten bij SBB in Gouda. Deze driejarige opleiding is in 2004 met een diploma afgerond.
De afgelopen jaren heeft ze regelmatig geëxposeerd. De passie voor klei heeft te maken met het veelzijdige en verrassende van het materiaal. Er spelen zoveel keuzes mee: handvormen of draaien, welke structuur, welk glazuur, hoe te bakken of Raku-stoken? En dan altijd weer de verrassing wanneer de oven geopend wordt. Haar werk kenmerkt zich vooral door organische vormen en huidafwerkingen. Het is lekker aanwezig, intrigerend door vorm en afwerking. Klei is een uniek materiaal dat leidt tot uniek werk.


Papaverbol en schaal van Irene Pastijn

Enno Paulusma (uit Leusden) – schilderijen en gedichten
Geboren te Amersfoort, wonende te Leusden en in Galicië (Spanje)
Zijn schilderijen zijn realistisch, haast fotografisch.
Hij houdt van het spelen met licht, of misschien speelt hij wel met de duisternis.
Dit is ook in zijn dichtwerk te lezen. De gedichten bestaan vaak uit dubbele lagen.
Woorden kunnen meerdere betekenissen hebben.
De gedichten zijn meestal goed te volgen, doch wanneer je goed leest steekt er vaak meer achter dan in eerste instantie te lezen is
Hij staat positief in het leven, houdt van kleur maar ook van zwart.


Kabeljauw en sardines, geschilderd door Enno Paulusma

De expositie is t/m 4 november 2012 iedere zaterdag- en zondagmiddag te bezichtigen van 13.30 - 16.30 uur.


woensdag en zaterdag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.

In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse "spionnen" om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.
Een tijdelijke expositie is gewijd aan het optreden van het IJsselmeerflottielje van de Koninklijke Marine tijdens de Meidagen in 1940.

Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Vanaf 2 mei is het museum weer voor het publiek geopend op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. In de maanden juli en augustus is het museum ook op zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nl


maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag

Onderdelen oude molens Niedorp

NIEDORP - In het Historisch Informatie Punt in de bibliotheek is tot oktober een expositie van onderdelen die betrekking hebben op de oude molens uit de voormalige gemeente Niedorp.

Gemeente Niedorp had in de 19e eeuw, 30 watermolens, 5 korenmolens, en 1 houtzaagmolen (kleine molens niet meegerekend).
De molenaar erfde het vakmanschap van zijn voorgeslacht. Zagen, schaven en boren, gebeurde met “ellebogen stoom”” (handwerk). Het sjouwen en hijsen van de onderdelen kon alleen gedaan worden met menselijke pk’s ( ode aan de molen makers). Deze vindingrijkheid, creativiteit en zware arbeid stond ten dienste van het “overleven”. Het bouwwerk de molen kon eeuwen lang gebruikt worden.

Van dit alles zijn foto’s, molenonderdelen, gereedschappen en hulponderdelen uitgestald in en rond de vitrine’s. Bij alles wat er te zien is, is tekst en uitleg. Ook zijn er nog bordjes met spreekwoorden over de molens, en wat daar mee te maken heeft.
Aan deze tentoonstelling hebben meegewerkt;
Klaas de Leeuw, Jan Smit en Jaap Fijnheer (onderdelen), Jaap van Beek (power point presentatie), Ruud Fortgens en Maarten Mooij (foto’s en inrichting presentatie).

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek:
Maandag van 12.30 - 20.00 uur, woensdag van 9.30 - 17.00 uur, vrijdag van 9.30 - 20.00 uur, zaterdag van 10.00 - 13.00 uur.


dagelijks, behalve maandag

Peggy Eras met tuinkunst bij sfeerboerderij van Jan Cees Lont

NIEUWE NIEDORP - Tot en met 1 oktober exposeert Peggy Eras uit Hilversum met beelden en objecten in de fraaie modeltuin van de Sfeerboerderij van Jan Cees Lont. De tuin ligt naast de Sfeerboerderij van Jan Cees Lont aan de Terdiek 23 in Nieuwe Niedorp en is gedurende de zomermaanden gratis te bezoeken.

De expositie is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.30 uur. Op zondag is de tuin geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
De modeltuin is niet de enige plek waar werk van Peggy staat. De wandeling kan worden voortgezet in de roofvogeltuin waar ook werk staat opgesteld. En er dobberen heel verrassend kleurige waterlelies van haar hand tussen de kikkers in de vijver.

Lees verder…


De gedroomde reis

DEN OEVER - De gedroomde reis is een spontaan initiatief van Ina Buisman. Door een geschenk van een doos vol met onbeschreven kaarten vanuit vele verschillende landen is er het idee ontstaan om daar iets mee te doen.

Ina vraagt mensen hun adres op te geven, dan ontvangen ze een kaart van een bepaald vakantie adres. Op deze kaart vertellen ze kort wat ze “denken” daar meegemaakt te hebben.
Een reis die ze daar in gedachten gemaakt zouden hebben. Dit kan gek, eng, wonderschoon of romantisch geweest zijn.

Deze kaart waar al een postzegel op zit doet men dan op de bus. Als er zo’n tweehonderd kaarten zijn, wordt daar een expositie aan gewijd. Ina mocht er al 50 ontvangen.
Heeft u vrienden, vriendinnen die ook mee willen doen, mail hun adres onder vermelding van de gedroomde reis en ze ontvangen een kaart.

e-mail: inabuis@xs4all.nl, tel. 0227-511926.
(advertentie)
Uw warme bakker!
Actueel...
09-07-2020 Kerknieuws
09-07-2020 Ook de dorpskermis wordt moeilijk uitvoerbaar, kan helaas niet met de opgelegde regels
09-07-2020 Foto van het weekend
08-07-2020 IJssalon Vidaro, nieuw in Hippolytushoef
08-07-2020 Kras op de auto, fietser rijdt door
08-07-2020 Ingezonden artikel
08-07-2020 Verkeersmaatregelen in Plan Noord
08-07-2020 In de zomervakantie bijdragen aan een beter klimaat
08-07-2020 Nieuwbouw werf en veiligheid Wieringerwerf gereed
08-07-2020 Maak er met NIX deze zomer een feestje van
08-07-2020 Laatste raadsvergadering voor het zomerreces
08-07-2020 Overleden Jos Klaassen
08-07-2020 We zetten een trouwe adverteerder in het zonnetje
08-07-2020 Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
07-07-2020 Registratie vermiste dieren stopt
07-07-2020 Eikenprocessierups ook in Hollands Kroon
07-07-2020 Laatste Meedoen-tassen Team Sportservice
07-07-2020 Kwart meer bedrijven gestopt in eerste halfjaar
06-07-2020 Muziekmiddag met Bernard Karsten
06-07-2020 Collectanten gezocht
06-07-2020 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
06-07-2020 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
06-07-2020 De Kei gaat verhuizen
06-07-2020 De Branding sluit schooljaar af met Drive-in
06-07-2020 Kroezel: een vriendelijk hangoorkonijn
05-07-2020 Nieuwe outfits voor Can's Fruit
05-07-2020 Zwembad De Venne de hele zomervakantie open
05-07-2020 Kennisdomein geeft antwoord
04-07-2020 Verkeerssituatie Zwinstraat aangepast
04-07-2020 Hoera speeltuin de Helderse Buurt weer normaal geopend
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Belterlaan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...