TE WEINIG SCHELPDIEREN VOOR VOGELS
Uitgegeven op 09-12-2003 om 11:07  |  link  |  bewaar  |  print

Vogels op het wad... Texel - Engelse en Franse biologen stellen in het toonaangevende wetenschapsblad 'The Royal Society' dat de wijze waarop in de Waddenzee voorraden schelpdieren worden gereserveerd voor wadvogels, tekort schiet. Soorten als scholekster en eidereend lijden honger, wat al diverse keren tot massale sterfte heeft geleid. Met name de kokkelvisserij is een probleem. De publicatie van de buitenlandse onderzoekers over een specifiek Nederlands probleem is qua inhoud en tijdstip curieus. Nederlandse wadbiologen bestuderen de gevolgen van de schelpdierenvisserij al jaren. Allerlei deelstudies, veelal gemaakt in opdracht van het ministerie van LNV, zijn al lang gereed. Van die studies hebben de Britse en Franse wetenschappers ook gul gebruik gemaakt.

Maar het Nederlandse eindrapport met slotconclusies, het zogeheten 'EVA II', is nog steeds niet gepubliceerd. Dat gaat volgens welingelichte bronnen volgende week donderdag eindelijk gebeuren in een hotel in Den Haag. Precies een week na de opvallende publicatie in het Britse blad. Het schelpdierendossier Waddenzee is een politiek zeer gevoelig dossier. En van de belangrijkste slotconclusies, over de falende voedselreservering voor wadvogels in de voorbije jaren, zal volgens insiders niet anders luiden dan nu in The Royal Society. Er werd ook al op vooruit gelopen in de Natuurbalans 2003, gepubliceerd in oktober jongstleden.

Bij het huidige systeem van voedselreservering voor wadvogels gaat de overheid er van uit dat van de beschikbare voorraden schelpdieren in de Waddenzee (kokkels, mossels) 70% nodig is om de honderdduizenden op het wad overwinterende vogels te voeden. De overige 30% is dan beschikbaar voor vissers.

De Engelse en Franse biologen stellen dat deze methode te simpel is, en onder andere geen rekening houdt met territoriumconflicten tussen wadvogels, waarbij sterke individuen zwakkeren de loef af steken. Op basis van hun studie concluderen de onderzoekers dat er voor de vogels 2,5 tot 8 keer meer schelpdieren beschikbaar moeten zijn dan ze op kunnen eten.

Als deze aanbeveling wordt overgenomen in EVA II, kan dat voor de schelpdiervissers in de Waddenzee grote gevolgen hebben. Hun jaarlijks op te vissen quotum zal drastisch beperkt moeten worden, om nieuwe voedselnood onder de vogels te voorkomen.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Afsluitdijk jaren zestig - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...