NOORDKOP MOET NOG WENNEN AAN KROONPRINSES
Uitgegeven op 09-12-2003 om 11:01  |  link  |  bewaar  |  print

Noordkop - Nederland zou op zijn kop staan door de geboorte van een kroonprinses, maar in de regio Schagen bracht de geboorte van het koningskind gisteren nog geen oranjegolf teweeg. Het heeft er alle schijn van dat de inwoners van de Noordkop overvallen zijn door het tijdstip van de geboorte. Gisteren werd er niet massaal gevlagd en ook de etalages kleurden nog niet fel oranje. Maandag waren het vooral bakkers die op de geboorte van de dochter van prins Willem Alexander en prinses Máxima inspeelden.

Bij Bakker Beers in Schagen is de oranjekleur en het kroontje terug te vinden als extra versiering op gebak, oranje donuts en worden er Oranjekoeken gebakken. Koen Beers: ,,Ik voel me verplicht om er op in te spelen. Ik weet nog niet hoe de mensen er op reageren. Of ze nog wel zo koningsgezind zijn.'' Bij andere bakkers hebben gebakjes van marsepein een oranjekleur geregen en hangt de oranje vlag in top. Ook zijn er marsepeinen baby'tjes te koop.

Het enige oranjetintje bij Albert Heijn gisteren was een blikje van De Ruijter met oranje muisjes, waarbij de klant een gratis rol AH-beschuit behoort te krijgen. Helaas was de caissière gistermorgen nog niet van de aanbieding op de hoogte, zodat de verslaggeefster voor de rol beschuit moest betalen. Oranje-witte muisjes sieren een geboortetaart die bij de Hema verkrijgbaar is.

Bij de Julianaschool in Schagen werden de kinderen getrakteerd op beschuit met muisjes en zijn krantenknipsels verzameld om over de geboorte van de bijzondere baby te praten. Bij De Rank was men 'overvallen' door de vroege geboorte van de nieuwe kroonprinses. Directeur F. Leijen: ,,We hadden het beschuit met muisjes niet klaar staan.'' De gemeente Wieringen trakteerde alle 800 kinderen op de basisscholen op beschuit met muisjes.

Trots
Ter gelegenheid van de geboorte van de kroonprinses stellen de gemeenten in de Noordkop een felicitatieregister open. Het gemeentebestuur van Anna Paulowna heeft er ook voor gezorgd dat er registers liggen in de diverse verzorgingshuizen.

Op het tafeltje in de hal van het gemeentehuis van de Wieringermeer waarop het felicitatieregister legt, staat een mooie foto van de trotse vader met kind. Inwoners kunnen ook via de gemeentelijke website hun gelukwensen aan de prins en prinses van Oranje kenbaar maken.

Anna Paulowna krijgt een blijvende herinnering aan de nieuwe Oranjetelg. Binnenkort worden in de vijf kernen van de gemeente koningslindes geplant. De schooljeugd zal bij deze actie betrokken worden.

De gemeente Wieringermeer heeft, evenals de andere gemeenten, de vlaginstructie van het ministerie van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties direct opgevolgd: bij zonsopgang de vlag mét wimpel ophangen, bij zonsondergang deze weer binnenhalen en de klokken luiden.

In Schagen wappert slechts sporadisch het rood-wit-blauw aan een gevel. De kringloopwinkel in deze plaats pakte wel flink uit. Naast de vaderlandse driekleur sierden veel oranje ballonnen en kranten met artikelen over de nieuwste Oranjetelg de gevel.

Bron: Noord-Hollands dagblad
(advertentie)
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Jan Looze - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...