'LAAT OUDE GARDE MAAR UITSTERVEN'
Uitgegeven op 03-12-2003 om 09:03  |  link  |  bewaar  |  print

Wieringermeer - Laat de jonge mensen op hun gemak wegtrekken, de oudere garde langzaam uitsterven, laat boerderijen gracieus instorten. Lap de dijken niet meer op, stop de gemalen, laat het water terugkomen als het daar zin in heeft. De laatste die weggaat mag het licht uitdoen. En daarna laten we de Wieringermeerpolder voor altijd met rust.

Deze visie van de bekende bioloog en auteur Midas Dekkers is zijn droom over de Wieringermeerpolder. De Bouwcompagnie wil februari volgend jaar een droomconferentie en tentoonstelling houden over de toekomst van het landelijk gebied. Want als we iets tekortkomen in Nederland, stelt de bouwafdeling van de Wooncompagnie, is het wel ruimte. Ook al is er de afgelopen eeuw veel nieuw land gecreerd.
'Als je het heel zakelijk bekijkt, is de Wieringermeer niet zo'n succes geworden. Het inwonertal en de bedrijvigheid anno nu vallen tegen.

Dat is juist prima, vindt Dekkers, die bekend staat om zijn prikkelende opvattingen: ,,Waarom hebben wij Nederlanders toch zo'n onstuitbare drang tot repareren, opkrikken, corrigeren en nieuw leven inblazen?'' Volgens de bioloog moeten we de natuur op zijn beloop laten en in al zijn schoonheid erkennen en zelfs eren.

,,Waarom reizen we naar Zuid-Frankrijk om daar overwoekerende boerderijtjes en tandenloze boertjes te fotograferen, als we het zelf kunnen krijgen in onze eigen Wieringermeerpolder? Waarom moeten we met stedenbouwkundige en planologische ingrepen een stervende polder reanimeren en kunstmatig beademen?''

De gemeente Wieringermeer heeft hoge ambities waar het de toekomstige ontwikkeling van de polder betreft. De conferentie, waarin totaal vijf dromen worden bediscussieerd, moet hier een aanvulling op zijn. Want welke kant moet het op met de Wieringermeer? Naar een recreatief pretpark, naar verstedelijking of naar natuurontwikkelingen?

Niet alleen Midas Dekkers geeft op uitnodiging van de Bouwcompagnie zijn visie, maar ook kunstenaar/architect Luc Deleu en stedenbouwkundig adviesbureau Middelkoop. Ook de inwoners zelf mogen vr 15 december hun droom over de Wieringermeerpolder kenbaar maken, of het nu via een tekening, artikel of fotomateriaal is. Hieraan is een prijsvraag verbonden. De uitslag wordt direct na de jaarwisseling op de website bekendgemaakt.

De miniconferentie op 4 februari en de tentoonstelling 'Dromen over de Wieringermeerpolder' (van 4 tot en met 7 februari) vinden plaats in de Ned. hervormde kerk in Slootdorp. De winnende droom wordt verfilmd tot een commercial van n minuut. Zo'n honderd, politici, stedenbouwkundigen, architecten, medewerkers van woningbouwcorporaties, bouwers en ontwikkelaars zijn uitgenodigd.

Bron: Noord-Hollands dagblad
(advertentie)
Slagerij Ottens
(advertentie)
Occasions
Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Eieren gooien - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...