AUTHENTIEKE TEGELS UITGEZAAGD
Uitgegeven op 02-12-2003 om 09:19  |  link  |  bewaar  |  print

Foto: nhdStroe - Medewerkers van het gerenommeerde tegelbedrijf Tichelaar uit het Friese Makkum hebben gisteren de monumentale tegelwand verwijderd uit de museumboerderij Jan Lont op Wieringen.

Een precisiewerkje dat ook veel bekijks trok. Op veler verzoek had conservator E. Volkers de Stroeër stolp voor deze gelegenheid opengesteld en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Opvallend veel boeren en stolpbewoners namen de moeite een kijkje te nemen. Volkers: ,,Het is een wand die veel agrariërs nog kennen uit hun herinnering. Er zijn ook mensen die soortgelijke tegelwanden bezitten en er gewoon meer van willen weten. Verder zijn er veel Wieringers op bezoek geweest die uit gezonde nieuwsgierigheid willen weten hoe zoiets gaat.''

Tichelaar neemt de restauratie van de gehele tegelwand op zich. Het herstel komt er in het kort op neer dat sommige exemplaren grondig worden hersteld, andere compleet vervangen door nieuw gebakken tegels en weer andere in de originele staat herplaatst worden. Zodra de puzzel compleet is, wordt het geheel op een speciaal hiervoor gemaakt paneel vastgeplakt. Eenmaal afgerond, wordt het gehele tableau in één keer teruggeplaatst. Alles gebeurt in Makkum en dat is geen toeval want hier worden dezelfde technieken toegepast die in 1853 ook al werden gebruikt voor de vervaardiging van het origineel.

Het herstel van de tegelwand gaat in totaal € 18.000 kosten, terwijl het rijk hiervoor maximaal dertien mille beschikbaar stelt. De Stichting Behoud Boerderij heeft een beroep gedaan op de gemeente Wieringen. Die stelt twee mille beschikbaar. De rest gaat het restauratiecomité 'links en rechts inzamelen'.

Bron: Noord-Hollands dagblad
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Postboot - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...