Eerste stappen voor herstructurering Den Oever
Uitgegeven op 18-07-2012 om 12:16  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Het Masterplan Historische Haven Den Oever is een strategie voor een duurzame en economische recreatieve ontwikkeling in Den Oever. Nog dit jaar onderneemt gemeente Hollands Kroon de eerste stappen om ontwerpen te laten maken voor het recreatietransferium. Dit gebeurt in nauw overleg met een klankbordgroep met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen uit Den Oever. Het tankstation is inmiddels in aanbouw. De mogelijke ontwikkelingen in Den Oever worden ondersteund door de provincies Noord-Holland en Friesland.



Aanleiding masterplan
Den Oever heeft een gunstige ligging nabij de A7, de N99, de Waddenzee en het IJsselmeer en de Afsluitdijk. Toch staat de economische vitaliteit onder druk: afnemende winkelvoorzieningen, wegtrekkende jeugd, onvoldoende en betaalbare woningbouw en het gemis van (watergebonden) recreatie en toerisme. Het masterplan zal zoveel mogelijk worden geïntegreerd in de ambitieagenda voor de Afsluitdijk en het Waddenfonds. Dit betekent dat plannen op elkaar zullen worden afgestemd om win-win situaties te bereiken en ook om toegang te kunnen krijgen tot fondsen.

Integraal project
Alle ontwikkelingen voor Den Oever kunnen momenteel samenvallen in een integraal project. De door HHNK voorgenomen dijkverhoging, het recreatietransferium, het Masterplan Den Oever en de havenvisie kunnen een plek krijgen in de Ambitieagenda Afsluitdijk. Met deze impuls voor Den Oever is een aanzienlijk bedrag gemoeid. Er is een redelijke kans dat de kosten deels gedekt kunnen worden met een bijdrage uit het Waddenfonds en de Rijksbijdrage voor Ambitieagenda Afsluitdijk.


Klik hier voor het artikel met interview op RTV Hollands Kroon.


Duurzaamheid
Het aspect duurzaamheid bij nieuwbouwontwikkelingen is een van de speerpunten van gemeente Hollands Kroon. In de uitwerking van het masterplan zal in alle stadia van het planproces duurzaamheid als kwaliteitsaspect aan de orde worden gesteld. Het gebruik van duurzame materialen en een goede afstemming met de cultuurhistorische omgeving zijn daar voorbeelden van.

Recreatietransferium
Het recreatietransferium aan de Havenweg wordt afgerond met de ontwikkeling van locaties voor detailhandel, horeca, camperplaatsen, uitzichttoren en toeristisch-recreatieve informatie. Door de te verwachten verplaatsing van detailhandel uit het dorp naar het recreatietransferium ontstaat voor de vrij te komen locaties behoefte aan een andere invulling. Hierbij wordt gedacht aan detailhandel in streekproducten, Bed&Breakfast, horeca en cultuur. Een en ander moet vorm krijgen in een autoluwe zone aan de dorpskant van de dijk, tussen de huidige locaties van de DekaMarkt en de coupure (doorgang van het dorp naar de haven). Het toeristisch recreatief karakter van het dorp wordt verder versterkt met camperplaatsen en een vogeluitkijkpunt aan de Waddenzeezijde.

Trechters
De functie van trechters speelt een belangrijke rol in het masterplan. De trechters zijn bedoeld om zowel de auto’s vanaf de A7 als de boten vanaf de Waddenzee naar Den Oever te leiden. Dit uitgangspunt is ontstaan door de constatering dat miljoenen mensen per jaar langs Den Oever rijden of varen zonder te stoppen. Het is dus noodzakelijk om voorzieningen te creëren om de bezoekers aan Den Oever en Wieringen te verleiden een stop te maken in Den Oever en wellicht via Den Oever ook het prachtige gebied van Wieringen te verkennen. Daar zijn twee strategische locaties voor gekozen: Het recreatietransferium (nabij de huidige Connexxion locatie) vanaf de A7 en de Vissers- en Waddenhaven vanuit de Waddenzee.

Haven
De haven is de plek waar inwoners wandelen, fietsen en elkaar ontmoeten. Ook is daar wekelijks een verse vismarkt. Daarnaast is de haven de plek waar de jaarlijkse Flora- en Visserijdagen worden georganiseerd. Echter is de locatie een weinig aantrekkelijke plek op de dagen dat niets georganiseerd wordt. Het masterplan heeft onder andere als doel om de kwaliteit van de haven op te waarderen, zodat deze centrale plek ook in de toekomst aantrekkelijk is en bezoekers blijft trekken. De plannen voorzien in het herinrichten van de vissershaven en waddenhaven tot een recreatiehaven. Verder wil de gemeente industrie, overige bedrijvigheid en de vissersvloot in de Noorderhaven concentreren. Zo wordt de haven in twee duidelijk herkenbare zones opgedeeld.

Waterkering
Nauw verbonden aan de herinrichting van de haven, zijn de plannen rond de waterkering bij Den Oever van het HHNK. Het college van B&W heeft onderzocht hoe de dijkverhoging een plek kan krijgen in het masterplan en bij de klankbordgroep gepeild of hiervoor lokaal draagvlak is. Hierbij heeft de gemeente aangegeven dat bij de dijkverhoging eventuele kaderuimte wordt gecompenseerd. Het HHNK werkt nog een ontwerp uit voor de aanpassing van de hoogwaterkering.

Motie
Tegelijkertijd met de ontwikkelingen heeft de Tweede Kamer op vrijdagmorgen 6 juli 2012 een motie aangenomen waarin de regering wordt gevraagd het project Dijkversterking in Den Oever uit te stellen tot de start van de verhoging van de Afsluitdijk (over twee jaar). Daarnaast wordt de regering gevraagd de dijkverhoging te koppelen aan de uitwerking van de Structuurvisie Afsluitdijk en de ontstane ruimte in de planning te benutten om alternatieve plannen uit de regio door te rekenen en mee te wegen. Het HHNK en Rijkswaterstaat onderzoeken nu de uitvoering van de motie. De resultaten van het onderzoeken zijn naar verwachting in september 2011 bekend. Aan de hand van deze uitslag zal Hollands Kroon nadenken hoe het ingezette traject verder vervolgd wordt.

Vogelobservatie- en uitzichtpunt
Het vogelobservatie- en informatiepunt wordt gezien als een vervanging van het huidige uitkijkplatform. Door de grote diversiteit en aanwezigheid van bijzondere vogelsoorten op de Waddenzee is dit een plek waar veel ‘vogelaars’ hun hart op kunnen halen. Met de komst van deze voorziening worden informatie en observatie gecombineerd.
(advertentie)
Actueel...
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
26-03-2024 Week van de Groene Tuin helpt Noord-Hollanders op weg om tuin te vergroenen
26-03-2024 Voorwaarden bij vergunningverlening datacenters
26-03-2024 Deposito sparen en de actuele spaarrente bij NIBC
26-03-2024 Woonvisie Hollands Kroon
25-03-2024 De Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen zitten erop!
25-03-2024 Overleden de heer Van der Poel
(advertentie)
Occasions
Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2013 3 drs
€ 5.250,-

Te koop Skoda Citigo
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Hotel Kaan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...