Het Stamineeke, Hippolytushoef krijgt er een bruin café bij
Uitgegeven op 09-07-2012 om 20:46  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Aan het Kerkplein opent Jeff Borst aanstaande donderdag zijn kleine bruin café 'Het Stamineeke'. Brian Klaaren krijgt de dagelijkse leiding in handen. Vroeger zaten er met Hotel Kaan meegerekend (is eigenlijk Nieuwstraat) drie horecazaken in de Hoofdstraat nu is er weer eentje terug. De mensen kunnen straks weer ouderwets 'Een rongkje deur durrep doen'.


Brian en Jeff in de opening van de deur van waaruit je van bovenaf in het café kunt kijken. Het interieur is bepaald verrassend en bijzonder smaakvol te noemen. Jeff is bepaald niet over een nacht ijs gegaan. Fotografie Henk-Jan Wittink.

Wieringernieuws kreeg van Jeff de primeur om langs te komen voor een artikel. Maandagavond spraken wij met Brian en Jeff in het café waar achtereenvolgens mensen in hebben gewoond (de bekendste toch wel Cyrill en Rosa de Maesschalck), een bloemenwinkel Roosmarijn, de Nar van Yvonne en Jan Koops, Het Warme Nest van de familie Kostwinder en als laatste de Hippotheek van Honders. Zeven jaar geleden kocht Jeff Borst het pand. Zo ben je zelf de baas over je buren dacht hij. Hij heeft het nog even verhuurd, maar de laatste jaren stond het leeg. Omdat de gemeente de horeca rondom het Kerkplein heeft ingetekend in de bestemmingsplannen, ontstond langzaam aan het idee om er een café te beginnen. Het plan was een café te openen welke de mensen konden huren voor besloten party's. Toen Brian Klaaren (19) op het toneel verscheen is er besloten om het café vier dagen per week van donderdag tot en met zondag te openen. Op de andere dagen gaat de zaak open op afspraak. Uit de pomp vloeit straks 'Heerlijk Helder Heineken' en iedere maand een speciaalbier, de eerste maand is dat Wieckse Rosé. Verder een aantal bier op fles en het gebruikelijke assortiment.


Brian Klaaren wordt het gezicht achter de tapkast.

Het Stamineeke biedt straks plaats aan maximaal zo'n vijftig gasten. De inrichting is zelf ontworpen en timmerbedrijf Eelco Baas heeft voor de uitvoering van het geheel gezorgd. DTW uit Hippolytushoef heeft de kozijnen geleverd en het mooie barblad gemaakt. Het ijzerwerk komt, vanzelfsprekend, van OMF uit Den Oever. De toiletten zijn niet betegeld maar met rostvrij staal omgeven, heel apart. Op de vloeren liggen mooie grote zwarte en witte plavuizen. Het plafond is open en de bovenverdieping lijkt op de binnenkant van de boeg van een boot. Jeff kwam op dit idee bij een klant van de machinefabriek. In Amsterdam heeft een relatie van OMF uit Den Oever een grote sloep ondersteboven op de wal liggen en in gebruik als werkplaats genomen. Wat opvalt in het Stamineeke is de antieke kast met dertig glazen deurtjes. Deze worden voor honderdvijftig Euro verhuurd aan gasten van het café. Het gehele bedrag gaat naar het goede doel. Het eerste jaar is dat het weeshuis in Polen waar Kees Klein zich al jaren voor inzet. In ruil daarvoor zet Jeff een lekkere fles naar gelieven in de kastjes. Deze kast komt uit de oude Heerensociëteit uit Vaals. De kastjes zijn allemaal al nagenoeg verhuurd. In de toekomst gaan de huurders van deze kastjes zich inzetten voor meerdere goede doelen, hoe is nog niet bekend. De krukken lijken op pianokrukken, helaas waren deze maandagavond nog niet geleverd. Er komen drie hoge staantafels in te staan en als het nodig is kan er ook desgewenst een lage ronde tafel geplaatst worden.


Jeff Borst voor de blikvanger in het café, de oude kast uit Vaals.

Brian Klaaren wordt de bedrijfsleider in het café. Brian heeft ondanks zijn negentien jaar al veel ervaring opgedaan in diverse bedrijven op en rond Wieringen. Het is er ook nog eens met de paplepel ingegoten door vader Jan en moeder Diana. Brian heeft zijn andere werkzaamheden hiervoor beëindigd en staat te popelen om vrijdag de eerste gasten te mogen ontvangen in het Stamineeke. Maandag waren de koelkasten en het meubilair nog niet geleverd, het worden nog een paar drukke dagen voor de opening op donderdag 12 juli. Er is er bewust voor gekozen om een paar weken voor de Kermis te starten. Zo kan men eerst een tweetal weken proefdraaien voordat het echte werk begint. Jeff zal aanwezig zijn voor hand- en spandiensten en zelf in principe niet achter de bierpomp plaatsnemen. "Maar niets is nog zeker" zegt Jeff, "We starten en zien wel hoe het loopt". In het café zal achtergrondmuziek gedraaid worden. Plaats voor een bandje met levende muziek is er niet. Voor de inwendige mens zal er een borrelgarnituur geserveerd worden met o.a. een betere kaas, olijven, fijne worst en andere lekkere hapjes.

In samenwerking met Wieringernieuws mochten de mensen meehelpen om een naam te bedenken voor de nieuwe zaak. Het Stamineeke is echter bedacht door Edwin Zwarts en Ewald Buisman, de mannen achter de website en de huisstijl. Omdat zij niet aan de prijsvraag meededen besloot Jeff de grote taart te verloten. De taart is gewonnen door de familie Boontjes uit Hippolytushoef, zij worden nog uitgenodigd om de taart in ontvangst te nemen in het café.


www.hetstamineekeinhetgroen.nl (under construction)

Het Stamineeke is op donderdag vanaf vijf uur, vrijdag vanaf drie uur en op zaterdag en zondag vanaf twaalf uur geopend. Donderdag 12 juli is het Stamineeke uitsluitend geopend voor genodigden.


Een stukje historie.


Cyrill de Maesschalk was de koster van de Hervormde Kerk op het Kerkplein. Woonde met zijn zuster Rosa in het huis dat nu als café ingericht wordt door Jeffrey Borst. Omdat hij een bochel had werden er wel eens vergelijkingen gemaakt met de Klokkenluider van de Notre Dame. Deze namen kwamen ook veel terug in de namen die men heeft bedacht voor de prijsvraag.

Cyrill en Rosa op de bank. Cyrill kwam nog al ongelukkig aan zijn einde. Zo is de ingezonden naam 'De Strop' dan ook niet gebruikt.... de arme man verhing zichzelf in het pand.(advertentie)
Actueel...
25-06-2016 Maak je sterk tegen MS
25-06-2016 Onderlinge wedstrijden GV Wieringen
25-06-2016 Visdetaillisten stelen de show tijdens 55e Nationale Haringpartij
25-06-2016 Heidense Kapel, film deel 2 en STEM
25-06-2016 Havenzicht opnieuw derde tijdens Nationale Haringpartij, burgemeester laat Havenzicht links liggen
25-06-2016 Grasmaaierrace afgelast, nieuwe datum 3 juli aanstaande
24-06-2016 Beleef het Wad, foto van het weekend
24-06-2016 Kooybrug twee nachten afgesloten
24-06-2016 Wie heeft Tobie gezien?
24-06-2016 Middeleeuws Festijn in Medemblik
24-06-2016 VVN Wieringerland op zoek naar vrijwilligers
24-06-2016 Zondag notendag bij Toffe Peer
24-06-2016 Nieuwe fietsroutes nu te downloaden
24-06-2016 Column: Best kept secret
24-06-2016 Raadsvergadering Hollands Kroon
24-06-2016 Weekend agenda
23-06-2016 Rondje om met Peter Stoop
23-06-2016 Beachboarding-voetbaltoernooi
23-06-2016 Valpreventietraining
23-06-2016 Standpunt PvdA over vluchtelingen
23-06-2016 100 woorden
23-06-2016 Wittink vraagt om stappen gemeente inzake kapotte bruggen Afsluitdijk
23-06-2016 Oproep vrijwilligers Belbus
22-06-2016 Mooi weer, wat dacht u van een avondwadlooptocht met De Groot Recreatie
22-06-2016 Windsurfweken in de zomervakantie op het Amstelmeer
22-06-2016 Leegstaande appartementen in Wieringerwaard: Molenweid
22-06-2016 Planschade Windpark Wieringermeer
22-06-2016 Volop bedrijvigheid bij Luyt, vandaag tewaterlating HK 80 Sarah
22-06-2016 Duiven van de Wieringer Expresse presteren optimaal
22-06-2016 DierenAmublance zoekt nieuwe vrijwilligers
(advertentie)
Poll:
Welk idee verdient € 12.500 van de gemeente Hollands Kroon?
Een hondenspeeltuin in Anna Paulowna.
Een Calisthenics sportparkje in Middenmeer.
De Heidense Kapel op de begraafplaats van Stroe
Het project 'Doe mee, verlos de zee'.
Kroontjesmagazine.nl.
Ontwikkelingshulp Oeganda Mpigi.
Speelplek voor kinderen in Barsingerhorn.
Dorpsfeesten in Wieringerwerf en Hollands Kroon.
Geld voor kinderen met een stofwisselingsziekte.
Hospice Hollands Kroon
Stichting Present Hollands Kroon
Behoud van de Kloosterkerk
Een Cruyff court
  
Occasions
Toyota Prius 1.8 Hybrid Aspiration navigatie
€ 12.750,-

Toyota Rav 4 2.0 5drs
€ 3.300,-

Wieringer historie:
Beltstraat, pand van Jan Wittink - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...