Het Stamineeke, Hippolytushoef krijgt er een bruin café bij
Uitgegeven op 09-07-2012 om 20:46  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Aan het Kerkplein opent Jeff Borst aanstaande donderdag zijn kleine bruin café 'Het Stamineeke'. Brian Klaaren krijgt de dagelijkse leiding in handen. Vroeger zaten er met Hotel Kaan meegerekend (is eigenlijk Nieuwstraat) drie horecazaken in de Hoofdstraat nu is er weer eentje terug. De mensen kunnen straks weer ouderwets 'Een rongkje deur durrep doen'.


Brian en Jeff in de opening van de deur van waaruit je van bovenaf in het café kunt kijken. Het interieur is bepaald verrassend en bijzonder smaakvol te noemen. Jeff is bepaald niet over een nacht ijs gegaan. Fotografie Henk-Jan Wittink.

Wieringernieuws kreeg van Jeff de primeur om langs te komen voor een artikel. Maandagavond spraken wij met Brian en Jeff in het café waar achtereenvolgens mensen in hebben gewoond (de bekendste toch wel Cyrill en Rosa de Maesschalck), een bloemenwinkel Roosmarijn, de Nar van Yvonne en Jan Koops, Het Warme Nest van de familie Kostwinder en als laatste de Hippotheek van Honders. Zeven jaar geleden kocht Jeff Borst het pand. Zo ben je zelf de baas over je buren dacht hij. Hij heeft het nog even verhuurd, maar de laatste jaren stond het leeg. Omdat de gemeente de horeca rondom het Kerkplein heeft ingetekend in de bestemmingsplannen, ontstond langzaam aan het idee om er een café te beginnen. Het plan was een café te openen welke de mensen konden huren voor besloten party's. Toen Brian Klaaren (19) op het toneel verscheen is er besloten om het café vier dagen per week van donderdag tot en met zondag te openen. Op de andere dagen gaat de zaak open op afspraak. Uit de pomp vloeit straks 'Heerlijk Helder Heineken' en iedere maand een speciaalbier, de eerste maand is dat Wieckse Rosé. Verder een aantal bier op fles en het gebruikelijke assortiment.


Brian Klaaren wordt het gezicht achter de tapkast.

Het Stamineeke biedt straks plaats aan maximaal zo'n vijftig gasten. De inrichting is zelf ontworpen en timmerbedrijf Eelco Baas heeft voor de uitvoering van het geheel gezorgd. DTW uit Hippolytushoef heeft de kozijnen geleverd en het mooie barblad gemaakt. Het ijzerwerk komt, vanzelfsprekend, van OMF uit Den Oever. De toiletten zijn niet betegeld maar met rostvrij staal omgeven, heel apart. Op de vloeren liggen mooie grote zwarte en witte plavuizen. Het plafond is open en de bovenverdieping lijkt op de binnenkant van de boeg van een boot. Jeff kwam op dit idee bij een klant van de machinefabriek. In Amsterdam heeft een relatie van OMF uit Den Oever een grote sloep ondersteboven op de wal liggen en in gebruik als werkplaats genomen. Wat opvalt in het Stamineeke is de antieke kast met dertig glazen deurtjes. Deze worden voor honderdvijftig Euro verhuurd aan gasten van het café. Het gehele bedrag gaat naar het goede doel. Het eerste jaar is dat het weeshuis in Polen waar Kees Klein zich al jaren voor inzet. In ruil daarvoor zet Jeff een lekkere fles naar gelieven in de kastjes. Deze kast komt uit de oude Heerensociëteit uit Vaals. De kastjes zijn allemaal al nagenoeg verhuurd. In de toekomst gaan de huurders van deze kastjes zich inzetten voor meerdere goede doelen, hoe is nog niet bekend. De krukken lijken op pianokrukken, helaas waren deze maandagavond nog niet geleverd. Er komen drie hoge staantafels in te staan en als het nodig is kan er ook desgewenst een lage ronde tafel geplaatst worden.


Jeff Borst voor de blikvanger in het café, de oude kast uit Vaals.

Brian Klaaren wordt de bedrijfsleider in het café. Brian heeft ondanks zijn negentien jaar al veel ervaring opgedaan in diverse bedrijven op en rond Wieringen. Het is er ook nog eens met de paplepel ingegoten door vader Jan en moeder Diana. Brian heeft zijn andere werkzaamheden hiervoor beëindigd en staat te popelen om vrijdag de eerste gasten te mogen ontvangen in het Stamineeke. Maandag waren de koelkasten en het meubilair nog niet geleverd, het worden nog een paar drukke dagen voor de opening op donderdag 12 juli. Er is er bewust voor gekozen om een paar weken voor de Kermis te starten. Zo kan men eerst een tweetal weken proefdraaien voordat het echte werk begint. Jeff zal aanwezig zijn voor hand- en spandiensten en zelf in principe niet achter de bierpomp plaatsnemen. "Maar niets is nog zeker" zegt Jeff, "We starten en zien wel hoe het loopt". In het café zal achtergrondmuziek gedraaid worden. Plaats voor een bandje met levende muziek is er niet. Voor de inwendige mens zal er een borrelgarnituur geserveerd worden met o.a. een betere kaas, olijven, fijne worst en andere lekkere hapjes.

In samenwerking met Wieringernieuws mochten de mensen meehelpen om een naam te bedenken voor de nieuwe zaak. Het Stamineeke is echter bedacht door Edwin Zwarts en Ewald Buisman, de mannen achter de website en de huisstijl. Omdat zij niet aan de prijsvraag meededen besloot Jeff de grote taart te verloten. De taart is gewonnen door de familie Boontjes uit Hippolytushoef, zij worden nog uitgenodigd om de taart in ontvangst te nemen in het café.


www.hetstamineekeinhetgroen.nl (under construction)

Het Stamineeke is op donderdag vanaf vijf uur, vrijdag vanaf drie uur en op zaterdag en zondag vanaf twaalf uur geopend. Donderdag 12 juli is het Stamineeke uitsluitend geopend voor genodigden.


Een stukje historie.


Cyrill de Maesschalk was de koster van de Hervormde Kerk op het Kerkplein. Woonde met zijn zuster Rosa in het huis dat nu als café ingericht wordt door Jeffrey Borst. Omdat hij een bochel had werden er wel eens vergelijkingen gemaakt met de Klokkenluider van de Notre Dame. Deze namen kwamen ook veel terug in de namen die men heeft bedacht voor de prijsvraag.

Cyrill en Rosa op de bank. Cyrill kwam nog al ongelukkig aan zijn einde. Zo is de ingezonden naam 'De Strop' dan ook niet gebruikt.... de arme man verhing zichzelf in het pand.(advertentie)
Warmteservice - HR Ketel, slimme thermostaat, dakbedekking en meer
Actueel...
01-09-2015 Schilderen met Constance in Het Art-Depôt
01-09-2015 Valpreventietraining in Noorderlicht
31-08-2015 Pietertje: lief, vrolijk en gezellig
31-08-2015 Stoffelijk overschot Hippolytushoef is slachtoffer van misdrijf
31-08-2015 Breedband Hollands Kroon verwacht glasvezel in 2016
31-08-2015 Reünie "50 Jaar Triflor" een TOPPER
31-08-2015 Kermis Zijdewind staat voor de deur
31-08-2015 Maedilon-VZV sluit voorbereiding af met toernooizege
31-08-2015 Thuishulp Hollands Kroon in kritieke toestand ontslagen bij TSN Thuiszorg
31-08-2015 Programma
30-08-2015 Uitslagen
30-08-2015 Nieuw seizoen Wieringer Dangsers
30-08-2015 Lichaam gevonden in Wieringerrandkanaal - man is door misdrijf om het leven gekomen
30-08-2015 Wieringers in het nieuws
30-08-2015 Reünie
30-08-2015 Herstel fietspaden Schoorlse Duinen
29-08-2015 Nieuw seizoen Vereniging Afsluitdijk
29-08-2015 Man uit Hippolytushoef vermist
29-08-2015 Vermist, poes Kleppie
29-08-2015 Scouting Seizoen spetterend begonnen
29-08-2015 Hond Jacky nog steeds zoek
29-08-2015 Unicum: Vijftigste nieuwe motor voor Willy Bouchier bij MotoPort Hippolytushoef!!!
29-08-2015 Sporthelden Hollands Kroon gehuldigd
29-08-2015 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
29-08-2015 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
28-08-2015 Valpreventie cursus In Balans
28-08-2015 Nieuwe programma’s op Noordkop Radio
28-08-2015 Rondje om met Peter Stoop
28-08-2015 Feestelijke opening Lautenbach Meubels
28-08-2015 Vvvvvroeeeemmmm.....
(advertentie)
Poll:
Gemeente wil bomen Zuiderhaven kappen langs A7 bij Den Oever
Goed idee
Niet doen
  
Occasions
Toyota Yaris 1.0 VVTi Comfort airco 2012
€ 10.445,-

Toyota Prius 1.8 Hybrid Aspiration Business
€ ,-

Wieringer historie:
Toeristen bij Lely - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...