Coalitie Hollands Kroon spant zich in voor hoogwaterkering Den Oever
Uitgegeven op 13-05-2012 om 22:24  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - De coalitiepartijen van Hollands Kroon, VVD, CDA en PvdA trekken samen op om aandacht te vragen voor een goede oplossing voor de hoogwaterkering voor Den Oever. Gezamenlijk hebben ze een brief geschreven aan hun partijen, in o.a. het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, provincie en Tweede Kamer.

In deze brief roepen ze de partijen op tot overleg om te komen tot een integrale oplossing voor de hoogwaterkering Den Oever en de nodige aanpassingen aan de Afsluitdijk.
De partijen maken zich grote zorgen om de gevolgen voor Den Oever als gekozen wordt voor een dijkverhoging met 1,5 meter en de daarmee noodzakelijke verbreding van de voet van de dijk met 14,5 meter. De keuze voor deze oplossing heeft grote gevolgen voor de inwoners van Den Oever, de visserij, de bedrijven op het haventerrein, de recreatie en de ontwikkelingsmogelijkheden van de haven. De partijen roepen daarom in een gezamenlijke brief op tot overleg tussen de betrokken partijen en een integrale oplossing voor de hoogwaterkering van Den Oever en de noodzakelijke aanpassingen aan de Afsluitdijk.

Geachte bestuurders,

Graag uw aandacht voor het volgende:
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft de opdracht gekregen om de waterkering in Den Oever (gemeente Hollands Kroon) in 2015 op veilige hoogte te brengen. Het Rijk gaat de Afsluitdijk in 2020 aanpakken.
Voor de haven van Den Oever zijn verschillende alternatieven bekeken en jammer genoeg heeft HHNK gekozen voor de 'meest haalbare' = de goedkoopste oplossing als voorkeurs alternatief en wil deze ter besluitvorming voorleggen aan het bestuur van het hoogheemraadschap. De maatregelen van deze variant zijn het ophogen van de havendijk en de dam ten noorden van de Vissershaven en het aanbrengen van een berm aan de kant van het haventerrein.
Als dit alternatief wordt gerealiseerd wordt ook de noodzakelijke economische impuls voor Den Oever onmogelijk gemaakt. Dit is de meest slechte oplossing voor de inwoners van Den Oever, voor de bedrijven op het haventerrein, de visserij, de recreatie en de ontwikkelingsmogelijkheden van de haven.
De dijk in Den Oever wordt in dit plan 1,50 m verhoogd, dit betekent dat de voet van de dijk 14,5 m verbreed wordt. Dit gaat ten koste van het haventerrein, waardoor de voor de visserij noodzakelijke werkruimte verloren gaat.
Een deel van de visafslag zal afgebroken moeten worden en de vraag is of de visafslag voor Den Oever dan nog behouden kan blijven. Met het mogelijk verdwijnen van de visafslag zal ook de economische pijler voor Den Oever verdwijnen. Ook een restaurant zal met de achterkant in de dijk verdwijnen.
Het voor de visserij noodzakelijke verkeer wordt door versmalling van het haventerrein ernstig gehinderd (erg krap voor vrachtwagens). Ook zullen er parkeerplaatsen en de ruimtes voor opslag bij verschillende bedrijven verloren gaan. Bedrijven komen zo dicht tegen de dijk te liggen dat de kans op schade bij hoog water sterk toe zal nemen.
Bovendien is er geen oplossing voor het feit dat bij een waterpeil > NAP + 1,60 m het haventerrein onder water staat en er geen activiteiten kunnen plaats vinden. Deze overschrijding vindt minimaal 5 keer per jaar plaats. In 2007 is het bij een waterstand van NAP + 3,25 m nog net gelukt om met zandzakken het binnendringen van zeewater in het gebouw van de coöperatie te voorkomen.
De bewoners van de huizen achter de dijk worden geconfronteerd met een dijk verhoging van 1,5 meter pal voor hun neus, waardoor ze visueel helemaal 'afgesloten' worden. Daarbij komt het behoud van de coupure, dit is de levensader tussen dorp en haven, in gevaar.
Hoogheemraadschap heeft overleg gehad met de Provincie, met de belanghebbenden en met de gemeente. Alle inspraak lijkt een doekje voor het bloeden, want uiteindelijk blijkt er geen geld te zijn voor andere ideeën dan het op veilige hoogte brengen van de dijk aan de haven.
Het mag duidelijk zijn dat de inwoners van Den Oever verontrust zijn. De haven zorgt voor werkgelegenheid ( 1000 fte’s). Den Oever is één van de grootste garnalenvisserij havens van Europa (3e plaats). Toeleverings- en onderhoudsbedrijven zijn afhankelijk van een goed functionerende haven. Bovendien wordt de haven door de gemeente geëxploiteerd. Aanzienlijke vermindering van activiteiten door het vertrekken van bedrijven heeft grote negatieve gevolgen voor de gemeentelijke exploitatie van de haven.
We menen dat gekozen moet worden voor de variant met stormdeuren en ophoging van de voor de haven liggende dammen. Deze optie was volgens HHNK een technisch aanvaardbare oplossing. HHNK heeft dit plan gedurende de afgelopen periode als een mogelijk haalbare oplossing gezien maar in april 2012 is HHNK tot de conclusie gekomen dat dit een te dure oplossing is en valt weer terug naar het eerste plan , alleen dijk verhoging.
Dat betekent de doodsteek voor Den Oever en omgeving in zowel economisch opzicht als ten aanzien van de leefbaarheid en voor de noodzakelijke economische impuls voor de gemeente Hollands Kroon door het onmogelijk maken van ontwikkelingen in en om de haven.
Natuurlijk beseffen wij dat we zuinig moeten zijn met overheidsgeld. Sober en doelmatig, dat klinkt mooi, de rekening ligt echter in de toekomst en bij de inwoners van Hollands Kroon. Waar we in de gemeente ons best doen om bedrijvigheid, recreatie en toerisme te stimuleren en daarmee de vitaliteit van ons gebied, dreigt dit door een andere instantie te worden doorkruist.
Wanneer het hoogwater beschermingsplan door zowel HHNK en RWS integraal kan worden opgepakt waarbij beide partijen door aanpassing van hun huidige plannen en aanpassing van de projectgrenzen tot overeenstemming kunnen komen, kan dit door een goede oplossing voor Den Oever veel geld besparen. Kortom het Rijk (RWS) en Provincie (HHNK) moeten de handen ineen slaan.
Als VVD, CDA en PvdA fracties van Hollands Kroon willen we de zorg voor een goede oplossing met u delen.
Wij stellen het zeer op prijs om met u van gedachten te wisselen over de toekomst van Den Oever en Hollands Kroon en te zoeken naar mogelijkheden om te komen tot een andere oplossing.

Namens de coalitiepartijen in Hollands Kroon
Met vriendelijke groeten,
Jan Swaag, fractievoorzitter VVD,
Elaine Vlaming, fractievoorzitter CDA
Fijko van der Laan, fractievoorzitter PvdA
(advertentie)
Actueel...
28-03-2024 Vacature Dunselman vestiging Hippolytushoef
28-03-2024 Groen Links stelt vragen over het brede welvaartskader in Hollands Kroon
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
26-03-2024 Week van de Groene Tuin helpt Noord-Hollanders op weg om tuin te vergroenen
26-03-2024 Voorwaarden bij vergunningverlening datacenters
26-03-2024 Deposito sparen en de actuele spaarrente bij NIBC
26-03-2024 Woonvisie Hollands Kroon
(advertentie)
Slagerij Ottens
Occasions
Te koop Skoda Citigo
€ ,-

Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid AWD Panoramadak full options
€ 34.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Haven Den Oever - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...