Nieuws van de ZeeVerse VismarktUitgegeven op 04-05-2012 om 08:47 |
link |
bewaar |
printHOLLANDS KROON - Het smakelijkste nieuws komt van het grootste voormalig Zuiderzee eiland ter wereld; 'Wieringen". Op deze 'Parel van de Zuiderzee' wordt iedere week de gezondste markt van Nederland gehouden. De ZeeVerse Zeemarkt was de eerste in haar soort, wekelijks komen er uit het hele land visliefhebbers op af.
Op de ZeeVerse Vismarkt kunt u rechtstreeks, dus zonder tussenhandel, de vangsten van Wieringer vissers kopen. De Wieringers vissen met kleinere schepen op een duurzame ambachtelijke manier. In de zomer kunt u de vissersschepen van dichtbij bekijken of een rondvaart op zee maken. Ook kunt u leren netten boeten (repareren) of een kookdemonstratie volgen, waarbij u nieuwe manieren leert om vis te bereiden.
Van tong tot poon
Op de markt vindt u een assortiment van de meest verse vis die op dat moment in Nederland verkrijgbaar is. Denk hierbij aan tong, schol, langoustines, poon en zeeduivel. Niet elke vissoort is doorlopend verkrijgbaar. Omdat sommige soorten in bepaalde perioden niet optimaal van smaak zijn, maken de vissers een eerste selectie voor u.
Zaterdagochtend
De ZeeVerse Vismarkt wordt in principe iedere zaterdagochtend van 09.00 uur tot 12.30 uur gehouden. Alleen als de vissersschepen wegens slecht weer aan de kant moeten blijven en dus niets kunnen vangen, is de markt op zaterdag gesloten
Namens de ZeeVerse Vismarkt hieronder de wekelijkse nieuwsbrief, u kunt zich hierop abonneren;
"Beste Visliefhebber,
Deze week maken we ons er een beetje gemakkelijk vanaf wat betreft de nieuwsbrief. Maar dat is niet zonder reden, we hebben van een vaste, trouwe klant een ontzettend lekker visrecept gekregen, dat moeten we vermelden!
We zullen niets veranderen, ook niet qua schrijfwijze, dus ga er lekker voor zitten, lees het goed en het water loopt vanzelf in je mond!"
Vatropper (dikke brokken) vissoep
Je neemt je fiets en je fietst op zaterdagochtend naar de visafslag in Den Oever. (Redactie: Mensen van buiten Wieringen mogen gerust met de auto komen hoor)Je koopt een bult rondvisfilet, bv kabeljauw. De mannen weten wel wat je moet nemen!
Bij de snijtafel neem je ook viskopen en graten mee en je vraagt wat extra om visbouillon te maken. Let op, de kieuwen en ogen d’ eruit anders wordt het bitter.
Hoe pak je het verder aan?
Eerst de visbouillon maken:
- Vis schoonspoelen
- In een grote pan, boter, ui, selder, tijm en laurier aanstoven ( 2 min)
- Viskoppen en graten toevoegen, ook citroen en geplette peperkorrels (2 min)
- Water en witte wijn toevoegen
- 20 min stevig laten koken
-Tussendoor afschuimen
- Bouillon zeven.
Nu gaan we aan de vissoep beginnen:
- Een paar aardappelen, wortelen en preien in grote stukken snijden, 2 blaadjes laurier en verder niet te veel flauwekul erbij, in een grote kookpan gooien.
- Overgieten met bouillon
- 5 min laten koken
- De vis er bovenop leggen in 1 stuk
- Zachtjes laten koken tot alles tegelijk gaar is, dat is de kunst
- Opdienen met zout, peper, room en evt. gehakte peterselie.
Eet smakelijk!!
Bedankt, familie Brendel, voor het mooie gerecht!
Wilt u ook eens met uw unieke gerecht in de nieuwsbrief vermeld worden, stuur het ons dan snel toe!
Dan naar het assortiment van zaterdag, dat zal o.a. bestaan uit Tong, Tarbot, Kabeljauw, Schol, Schar, Garnalen, Oesters, Jakobsschelpen, Griet, Grauwe Poon en Venusschelpen.
Kijk voor het volledige assortiment en de prijzen morgenmiddag op onze website!
Oh ja, en voor de workshop op 19 mei, 16 juni en 14 juli zijn nog een aantal plaatsen vrij. Meld u snel aan!
Alvast een fijn weekend!
Hartelijke Groet namens alle medewerkers van de ZeeVerse Vismarkt,
Esmeralda Loos-Dekker,
ZeeVerse Vismarkt Wieringen
Mob 06-12995486
www.versevis.nl
info@versevis.nl
Twitter @zeeverswww.facebook.nl/ZeeVerseVismarkt