ONDERNEMINGSRAAD WIL UITSTEL FUSIE
Uitgegeven op 10-10-2003 om 08:29  |  link  |  bewaar  |  print

Wieringermeer - De ondernemingsraad van de gemeente Wieringermeer wil dat de voorgenomen fusie met Medemblik met een jaar wordt uitgesteld. Volgens de OR zijn er nog te veel onbeantwoorde vragen, om al met ingang van 2005 een goed functionerende ambtelijke organisatie te kunnen garanderen.

De ondernemingsraad, onder voorzitterschap van T. Rolsma, zegt zich niet in de politieke discussie te willen mengen. DŠt is aan de gemeenteraad, stelt het bestuur van de personeelsvertegenwoordiging. Desondanks wil zij een inhoudelijk advies afgeven aan het college, waarin wordt gesteld dat het uit oogpunt van zorgvuldigheid beter is om pas in 2006 het fusietraject in te gaan.
De OR vindt dat de personele consequenties van een fusie nog onvoldoende duidelijk zijn. Wieringermeer telt momenteel 106 ambtenaren (binnen- en buitendienst), Medemblik 60. Onderzoeksbureau Cap Gemini Ernst & Young heeft becijferd dat de nieuwe gemeentelijke organisatie met 152 ambtenaren uit de voeten kan. Oftewel, veertien arbeidsplaatsen gaan verloren.

De personeelsvertegenwoordigers zetten vraagtekens bij de omvang van de nieuwe formatie, zeker afgezet tegen de financiŽle onderbouwing in de eindrapportage van CGEY. 'Als de financiŽle uitgangspunten van dit rapport door de gemeenteraad worden onderschreven en als uitgangspunt worden gehanteerd voor de lasten van de burgers, dan maken wij ons ernstige zorgen over de invulling van het ambtelijk apparaat c.q. het aantal formatieplaatsen', stelt Rolsma aan het college.

De formatie schiet te kort als de ambities (onder meer groei naar 30.000 inwoners, meer woningbouw, recreatie, industrie) straks worden omgezet in daadwerkelijke doelstellingen, meent de OR. Uitvoering hiervan vraagt volgens de OR sowieso al extra investeringen in geld en mankracht. 'Meer ambtenaren betekend ook meer kosten zodat de lasten voor de burgers uiteraard zullen toenemen.'

De ondernemingsraad denkt dat bij een fusie per 1 januari 2005 'het gewenste kwaliteitsniveau van de collega's nog niet op peil is' en dat het nog geruime tijd kan duren voordat opleidingen en cursussen het gewenste effect hebben. Dit jaar heeft Wieringermeer al veel vacatures en positiewisselingen. Sommige vacatures blijken moeilijk vervulbaar. Dat levert problemen op, daar ook extra werk verzet moet worden voor de fusieplannen.

De OR pleit daarom voor een jaar uitstel. Het zou en passant meer tijd geven om de aanwezige cultuurverschillen tussen de ambtelijke korpsen weg te werken. Rolsma: ,,Uit onderzoek is bekend dat een groot deel van de fusies mislukt omdat culturen niet zijn samen te smelten.'' De OR stelt externe begeleiding voor.

Bron: Het Noordhollands dagblad
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Alvitlo school na de brand - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...