NEN zoekt leden voor normcommissie 'Energie uit Water'
Uitgegeven op 11-04-2012 om 15:17  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Op 11 mei 2012 vindt de eerste normcommissievergadering voor NEC 114 'Energie uit Water' plaats. Deze commissie gaat bijdragen aan de ontwikkeling van normen voor golf- en getijde-energie, osmose, thermische energie uit zee en laag verval. Dit gebeurt grotendeels in internationaal verband. NEC 114 vaardigt daarom ook Nederlandse gedelegeerden af naar de Europese en mondiale normcommissies.

Voor traditionele waterkrachtcentrales bestaan al lange tijd normen. Sinds kort bestaat er echter ook de eerste norm voor energie uit zee en zijn er een flink aantal in ontwikkeling. Nederland heeft veel zee en binnenwater en steeds meer partijen die daar energie uit willen halen. De tijd is dan ook rijp om bij de ontwikkeling van normen voor die energie uit dat water aan te sluiten.

Markt schreeuwt om eenduidige afspraken

Een ontwikkelaar wil met een netbeheerder afspraken maken hoe hij zijn turbine op het net mag aansluiten, met een investeerder hoe die turbine gaat presteren en met een exploitant hoe zijn opstelling gaat functioneren in specifieke wateren. Bovendien wil hij aan zijn verzekeraar en de overheid duidelijk maken hoe veilig zijn opstelling is. De NEC 114 gaat die eenduidige afspraken maken. Veelal op internationaal niveau. Op die manier kunnen partijen eenvoudiger zaken met elkaar doen en marktkansen ten volle benutten.

Momenteel wordt gewerkt aan normen voor: systeembepaling, prestatiemeting, vaststellen van wateromstandigheden, ontwerp- en levensduureisen, veiligheidseisen, eisen aan energiekwaliteit, fabricage en fabriekstesten, beoordelen en beperken van milieueffecten.

Deelname in IEC en CENELEC: Invloed uitoefenen op normen

Op internationaal niveau wordt sinds een paar jaar gewerkt aan normen voor "Marine Energy". Dit gebeurt bij het IEC en de resultaten worden door CENELEC voor Europa overgenomen. Tot voor kort was de Nederlandse stem niet in dat overleg vertegenwoordigd, maar dat gaat nu veranderen. Via de nieuwe normcommissie 'Energie uit Water' kunnen Nederlandse belanghebbenden actief invloed uitoefenen op de inhoud van internationale (en Nederlandse) normen en sluiten de normen zo goed mogelijk aan bij hun eigen producten en wensen. NEN werkt nauw samen met EWA (de branche vereniging voor 'Energie uit Water') en het Tidal Testing Centre in Den Oever om de belanghebbenden te bereiken.

(advertentie)
Uw warme bakker!
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
100 kilometer Amstelmeer marathon - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...