Lezing over streekproducten met zilte zeekoolUitgegeven op 15-12-2011 om 18:12 |
link |
bewaar |
printSTROE - Mark van Rijselberghe van de Stichting Sint Donatus, eigenaar van de voormalige zuivelboerderij Sint Donatus aan de Hoornderweg in het Texelse Den Hoorn, komt zaterdag 17 december om 14 uur een lezing geven bij Museum Jan Lont op Stroe, over de teelt van zeekool (Crambe maritima) en de producten waarin deze zilte groente verwerkt is.
In de nog niet officieel geopende nieuw bezoekersruimte naast het museum zal hij op uitnodiging van Marion Lont van het Wieringer Pakhuis ingaan op de ontwikkeling van de Dijk van een mosterd en verzorgingsproducten met zeekool. In opdacht van Wonderlijk Wieringen zijn deze producten door Waddengoud in samenwerking Texelse Milieuvriendelijke Natuurproducten B.V ontwikkeld.
Dit bedrijf van Marc van Rijsselberge produceert onder meer biologische cosmetica en voedingsmiddelen met ingrediënten (onder meer zeekool) uit het Waddengebied. De zeekool groeit in Nederland van origine allen tussen de basaltkeien van de Afsluitdijk. Vandaar de naam Dijk van een mosterd....
Sint Donatus houdt zich op dit moment voornamelijk bezig met ontwikkeling van en onderzoek naar de (ecologische) teelt van gewassen op zilte gronden. Iets waar wereldwijd belangstelling voor is, omdat veel gronden nabij zeeën liggen of regelmatig overstroomd worden met zout water.
Naast de door onderzoekers van universiteiten ondersteunde zoektocht naar de eigenschappen en mogelijkheden van zeekool als product of in producten, zijn ook met ander zilte groenten zijn producten ontwikkeld. Zeekool bleek zowel wat smaak betreft als voor de huid hele goede eigenschappen te hebben. Vandaar de verwerking in de Dijk van een mosterd met zeekool en de Dijk van een gezichtscrème, bodylotion, shampoo en zonnebrand. Onlangs is echter ook weer de eerste verse zee zeekool van het land gehaald. De bladstengel kan voor een bijzondere culinaire ervaring zorgen.
Een product wat net op de markt is gebracht met zilte groenten erin, is de Waddenmayonaise met zeevenkel en zeekraal.
Het Wieringer Pakhuis heeft een showroom ingericht in het bezoekerscentrum met streekproducten uit Wieringen en omgeving.
Een bezoek aan het museum is die middag (13 tot 16 uur) ook mogelijk, entree 3,50 euro, inclusief rondleiding, koffie, thee of limonade. Op dit moment is de tentoonstelling 'Omdat het zo hoorde' nog te zien, waarin oude gebruiken worden toegelicht. Eveneens kunt u met de Grote Kaart van Wieringen op pad om even uit te waaien tijdens een wandeling naar de Waddenzee of Oosterland, waar ook de Michaëlkerk geopend is met een nautisch getinte expositie van Paulien Vos en Meijert de Haan. Ook hier staat tussen 13.30 en 16.30 uur de koffie klaar.