ZORG DEMENTEN UITGEBREID IN DE NOORDKOP
Uitgegeven op 13-08-2003 om 09:21  |  link  |  bewaar  |  print

Noordkop - De zorg voor thuiswonende dementerenden in de Noordkop wordt verbeterd. De stichting Geriant is voor dit doel opgericht. Het onderzoekscentrum voor dementen krijgt een locatie in Heerhugowaard en Den Helder. Tevens wordt het aantal werknemers uitgebreid.

,,Het is hard nodig. Het aantal dementerenden in het noorden van de provincie zal tot 2020 met maar liefst 60 procent toenemen tot zo'n tienduizend patiŽnten. Van hen zal tweederde thuis wonen'', vertelt manager Jan Vuister van de GGZ Noord-Holland Noord.

Er werken in Noord-Holland Noord momenteel twee voor Nederland unieke dementieteams, een in Kop van Noord-Holland een in Noord-Kennemerland. De teams zijn opgericht om dementerenden thuis en hun directe omgeving langdurige hulp te leveren, een forse uitbreiding van de hulp ten opzichte van de zorg die bestond. Het is een intensieve vorm van begeleiding, afgestemd op de totale situatie thuis.

Behalve de teams is er een dementieonderzoekscentrum, nu nog ondergebracht bij de GGZ in Heiloo. Daar richt men zich met name op onderzoek en het stellen van de juiste diagnose: is het dementie, welke vorm, wat zijn de gedragsproblemen, hoe staat de zelfredzaamheid ervoor en wat is er nog te doen?

Vuister: ,,Gezien het toenemend aantal thuiswonende dementerenden willen we krachtig investeren in de thuisverzorging. Dementie heeft tenslotte een enorme invloed op het leven van de mens, maar ook de omgeving lijdt er onder. Daarom zijn in het verleden alle zeven verpleeghuizen in deze regio en de GGZ gaan samenwerken en zijn we samen gaan investeren in zorgverlening thuis. Forse steun daarbij kregen wij van het zorgkantoor Noord-Holland Noord. Het loopt zo goed dat is besloten tot verzelfstandiging. ,,Geriant moet de motor worden om de zorg nog beter te ontwikkelen, nog beter te sturen. Het is geen supernieuw idee, maar we verwachten wel veel slagvaardiger te zullen worden.''

Bron: Noord-Hollands dagblad
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
New York Times - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...