ONDERZOEK TOEKOMST MEDEMBLIK EN WIERINGERMEER
Uitgegeven op 05-08-2003 om 23:12  |  link  |  bewaar  |  print

Wieringerwerf - De gemeenten Medemblik en Wieringermeer zijn met elkaar in gesprek of een fusie tussen de twee gemeenten mogelijk is. Er is een onderzoek ingesteld naar de meerwaarde die een fusie voor de gemeenten kan opleveren. Het eindrapport zal in september van dit jaar aan de gemeenteraden worden voorgelegd. Ook de mening van de inwoners van Medemblik en Wieringermeer wordt in het onderzoek gehoord. Daarvoor worden er verschillende informatieavonden georganiseerd.

De gemeenten krijgen er steeds meer taken bij, onder andere op het gebied van milieu, veiligheid, onderwijs, sociaal beleid, etcetera. Tegelijkertijd vraagt de burger steeds meer van de gemeenten als het gaat om bijvoorbeeld communicatie via internet. Ook de gemeenten Wieringermeer en Medemblik voelen de druk in de gemeentelijke organisatie groter worden. De burgers willen op de gestelde vragen een deskundig antwoord, het liefst zo snel mogelijk.

Al vele jaren wordt in de regio West-Friesland en in de Kop van Noord-Holland gesproken over verdergaande gemeentelijke samenwerking of een gemeentelijke herindeling. Ook de gemeenten Medemblik en Wieringermeer hebben in de afgelopen jaren gezocht naar de mogelijkheden om een krachtiger IJsselmeergemeente neer te zetten. Medemblik en Wieringermeer zijn met elkaar in gesprek of een fusie tussen de twee gemeenten dit mogelijk zal maken.

In unanieme afstemming met de gemeenteraden is een onderzoek ingesteld naar de meerwaarde die een fusie voor de gemeenten kan opleveren. In dit onderzoek worden de verschillende aspecten van het samengaan van Medemblik en Wieringermeer onder de loep genomen. Daarin wordt gekeken naar de verschillende rollen die de gemeenten op dit moment vervullen. In het geval van de gemeente als dienstverlener wordt er bijvoorbeeld gekeken of er met een fusie tussen beide gemeenten het mogelijk is de dienstverlening te vergroten en de gemeentelijke organisatie kwalitatief te verbeteren. Ook de financiŽn van de gemeenten worden onder de loep genomen.

Het onderzoek wordt, conform de wens van de gemeenteraden, in een zeer kort tijdsbestek uitgevoerd. Het eindrapport zal in september aan de gemeenteraden voorliggen. In dezelfde maand zullen de gemeenteraden een uitspraak kunnen doen over de wenselijkheid van een fusie.

De mening van de inwoners van Medemblik en Wieringermeer wordt in het onderzoek gehoord. Daarvoor worden er verschillende informatieavonden georganiseerd met een onafhankelijk gespreksleider. Deze rol zal vervuld worden door de heer Eenhoorn van Cap Gemini Ernst & Young. Tijdens de informatieavonden kunnen de inwoners van de gemeenten hun bijdrage leveren aan het onderzoek, en wel op de volgende dagen en locaties:

Woongebied Dag Datum Tijdstip Locatie

Slootdorp Maandag 18 aug. 19.00 Hotel Lely
Middenmeer Maandag 18 aug. 21.00 De Oude Beurs
Medemblik Dinsdag 19 aug. 19.30 Atlas College
Wieringerwerf Woensdag 20 aug. 19.00 Van der Valk
Kreileroord Woensdag 20 aug. 21.00 Dorpshuis

(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Van Mook Zandburen 15 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...