RECHTER EIST BELEID VAN PROVINCIE OVER TOEKOMST ULV
Uitgegeven op 02-08-2003 om 12:23  |  link  |  bewaar  |  print

Middenmeer - De provincie Noord-Holland moet duidelijk beleid ontwikkelen omtrent de toekomst van Ultra Lichte Vliegtuigen (ULV). Zolang er geen regelgeving is, maken ULV-velden geen enkele kans. Dat is kort samengevat de conclusie van de Alkmaarse bestuursrechter in een schriftelijke motivatie die volgt na de directe sluiting van het ULV-veld in Wieringermeer.
Deze accommodatie werd onlangs juridisch aangevochten en moest op bevel van de rechter onmiddellijk sluiten.

Het veldje aan de Flevoweg te Middenmeer werd door de gemeente Wieringermeer toegestaan op basis van een zogeheten artikel-17 status. Wat inhoudt dat de landingsbaan, in afwachting van een definitieve bestemming, er maximaal vijf jaar mag blijven. De rechter is er echter absoluut niet van overtuigd dat er over vijf jaar wel zicht is op definitieve regelgeving. 'Er ontbreken concrete, objectieve, gegevens op grond waarvan kan worden aangenomen dat het provinciale beleid zich binnen een termijn van vijf jaar zal hebben ontwikkeld', zo stelt de rechter. Om er vervolgens aan toe te voegen dat het hoog tijd wordt dat de ULV'ers duidelijkheid wordt verschaft. 'Het is aan de provincie om haar reeds lang bestaande voornemen om de zich voortslepende discussie over het ULV-vliegen te beŽindigen met concrete stappen bij te zetten'. De bal wordt hiermee direct bij de provincie Noord-Holland gelegd.

Namens de provincie reageert Marcel van Kanten: ,,Wij vinden dit nogal een vreemde uitspraak. Dit gaat in feite over een artikel-17 procedure en daar heeft de provincie eigenlijk niets mee te maken. Het is een tijdelijke situatie en als die vijf jaar om zijn, dan wordt alles weer bij het oude gebracht. Het doet er niet toe of er wel of geen provinciaal beleid is. Het is dus niet relevant wat er staat. Onze juridische expert op het vlak van ruimtelijke ordening heeft de motivatie bestudeerd maar het komt ons merkwaardig voor.''

Hoe het ook zij, de ULV'ers zitten voorlopig met een stevige kater want zij zijn voorlopig vleugellam nu ze niet langer mogen vliegen. Ze hadden zelfs concrete plannen klaarliggen voor de bouw van een hangar om de toestellen te stallen, maar zelfs dat initiatief kunnen ze op hun buik schrijven want de rechter concludeert dat ook de afgegeven bouwvergunning 'ten onrechte is verleend'.

Uiterst pijnlijk kortom voor de enthousiaste ULV'ers. En dat onderstreept rechtbankpresidente mevrouw M. Zijp ook in haar motivatie. Daarin zegt zij 'op zichzelf begrip te hebben voor de lastige situatie waarin de vliegclub verkeert'. Zalvende woorden waar de vliegers niets voor kopen want in Wieringermeer lijkt voorlopig geen plaats voor hen. Ook voor de gemeente zijn de druiven zuur vanwege het werk voor de vergunning.

Bron: Noord-Hollands dagblad
(advertentie)
Uw warme bakker!
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Limonadefabriek S. de Jongh - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...